30. 11. 2014

Jak se stát úžasným a nepřekonatelným Britem


Název: Jak se stát Britem
Autor: George Mikes
Originální název: Hot to be a Brit
Rok vydání: 1986 (Nakladatelství Plus vydalo knihu v roce 2011 ve společnosti Albatros Media)
Ilustroval: Jiří Franta
Nakladatelství: Albatros



Anotace :
Spisovatel George Mikes (1912-1987) ve svých úsporných, ale vtipných povahopisných črtách, postihuje svéráz života v Anglii stejně, jako kdysi se o totéž pokusil Karel Čapek v Anglických listech. V knize se dozvíme o zvláštních britských zálibách, od hovorů o počasí a stání ve frontách po hru v kriket a autor nás provede všemi nástrahami, jaké tam čekají na člověka, který přišel odjinud a usiluje o přijetí do vybrané společnosti těch opravdových Britů.







Jakmile jsem tuto knihu zahlédla v knihovně, musela jsem po ni sáhnout a přečíst si ji. Vzhledem k tomu, že jsem od malička připoutána láskou ke všemu britskému nebo jakkoliv tím spojeného, tato kniha byla jasnou volbou. Jak se mi líbila? Co všechno mi přinesla?


Kniha vás především pobaví a chvílemi vás nenechá odložit ji a dělat něco jiného. Pořád jsem chtěla číst dál a dál. A dál.. Knížka je autorem určena jako příručka pro začátečníky a pokročilé aneb jak být správným cizozemcem. Poté je rozdělená na tři části a ty jsou rozděleny na několik kratičkých a velmi zábavných kapitol. Jak už je o Britech známo, jsou to "suchaři" jenž vyznávají lásku pouze koním a psům. A možná také onomu dobroučkému čaji s mlékem. A víte co se děje? Britové tuto knihu čtou a smějí se při jejím čtení. A to je podle mého úžasné.
Sarkastická, zábavná a milá kniha s hromadou hromadou humoru a popisu života klasického britského občana, jejich ulic, měst, tradic, čaji a počasí. Další zábavnou věcí jsou ilustrace. Jedinou vadou je snad to, že se kniha v druhé polovině opakuje a to vás začne pomalu, ale jistě nudit.

Pokud byste se chtěli stát pravým a nefalšovaným britem, nebo alespoň zjistit co je pravda a co lež o ostrově, na němž chci strávit zbytek života, přečtěte si ji.


Netvrdím, že je to nějaká bichle, která by vaši psychiku naprosto zdrtila a pořád jste nad ní museli přemýšlet. Jedná se o příjemnou milou knihu na příjemně strávené odpoledne pod dekou s čajem. Pokud chcete opravdu něco milého a oddechového, pak je "Jak se stát Britem" správnou volbou.

3 komentáře:

  1. Óóó, to musím mať! Alebo si to aspoň prečítať! Neskonale zbožňujem všetko britské a o tejto knižke som vôbec nevedela. Vďaka, vďaka! :)

    Domka Domková

    OdpovědětVymazat
  2. Tak ti pěkně děkuju. Další knížka na seznam těch, co si bezpodmínečně musím přečíst... =D

    OdpovědětVymazat
  3. Tak tuto knihu si za žádnou cenu nesmím nechat ujít, protože Británie a obzvlášť britská kultura je mým velkým zájem. Díky moc za tip. :)

    OdpovědětVymazat

Velice děkuji za každý komentář. Vždyť sami víte, že potěší. :)