3. 1. 2016

(Po)Vánoční speciální Sherlock

V první řadě bych vás ráda přivítala v roce 2016 ! Snad nám tento rok opět přinese spoustu nových a krásných příběhů, spoluprací a mně ( i všem, co jsou ve čtvrtém ročníku) onu zkoušku dospělosti a přijetí na vysokou školu.




A teď se pomalu přesuneme k hlavnímu tématu tohoto článku. O co půjde? Co mě přinutilo zase zasednout za Bloggera a psát? Jak už nadpis napovídá, půjde o ten super skvělý speciální vánoční dál Sherlocka, na který jsme čekali tak dlouho.
V pátek měl premiéru v Anglii a o den později, tedy v sobotu, nás ČT2 potěšila tím, že od dvacáté hodiny běžel Sherlock i u  nás. (A pokud by vás to trošku zajímalo, tento díl je již ke stažení) Po celou tu dobu, co jsem brečela, smála se a křičela u televizní obrazovky, jsem si psala poznámky do mobilu přesně proto, abych mohla napsat tento článek a nebylo to samé "Och, úžasné!" a "Ach, dokonalé!". Usaďte se, dojídejte cukroví, které zbylo (protože už ho nikdo nechce jíst) a přejí příjemné počtení...


Příběh začíná v 19. století, přesněji v roce 1895, jak jinak, než v milovaném Londýně. První Sherlockův záběr? V márnici. Mlátí mrtvolu hlava nehlava a zjišťuje, jak dlouho po smrti se mohou objevovat podlitiny. Jak vůbec působí samotný Sherlock Holmes, detektiv a dokonalý myslitel, v devatenáctém století? Je zábavný (ale to je snad vždy), pořád jede v drogách a je .. nepřekonatelný. Pokud si myslíte, že náš myslitel přijde v tomto díle o ty jeho myšlenkové pochody a snad projeví nějaké city, pletete se. Pořád je to mozek bez srdce.
A co John Watson? Na začátku příběhu se postaral o vyprávění. Vidíme, jak přišel ke svému zranění (tudíž ke své holi) a jak se setkává se Sherlockem Holmesem. Po celý díl mi přišel neustále vystrašený (více než obvykle). Ti, kteří mají rádi Mycrofta, si zajisté přijdou na své. Vsadím se, že každý z nás očekával toho uhlazeného elegána a on se objeví tlusťoch, který se se svým bratrem dohaduje o tom, za jak dlouho umře. Samozřejmě nesmí chybět Molly ani Mary (kterou v tomto díle nesnáším mnohem víc, než v předchozích sériích) .

Opět nechybí alespoň malá zmínka o ženě všech žen, Irene Adlere. Pokud se těšíte na nějakou velkolepou scénu s ní, musím vás zklamat.
Já jsem věrným fanouškem zla a proto má první otázka byla mířená na pana Moriartyho. Bude tam? Bude tak úžasný? Jak asi bude vypadat? No, pokud ho máte rády(i), máte se na co těšit.. Je přejmenován na Napoleona zločinu, otravný a nebezpečný virus. A v Sherlockově hlavě nikdy nezemře.

Co se v tomto díle řeší? Co je hlavním problémem a náplní Sherlockovi mysli? Emilia Ricoliti. Divíte se? Nedokážete se pod tím nic představit? Já vám to mileráda vysvětlím. Emilia Ricoliti je nevěsta, která nejdřív zastřelí sebe a pak vraždí ostatní. Teď si určitě říkáte, jestli jsem to nepopletla a ne. Nepopletla. Opravdu nejdříve odkrádluje sebe a pak ostatní. A věřte mi, že některé scény s ní (viz živé bludiště) jsou při nejmenším strašidelné.

V příběhu nechybí nechutné (občas i pekelně hanibalistické) narážky, rozhovory o ženách a ženění, neuvěřitelné zvraty, nečekané situace a jejich vyřešení a mnoho mnoho dalšího.

Dnes ráno jsem se probudila a četla jsem spoustu názorů na tento díl. Několik jich bylo kladných a několik (samozřejmě) záporných. Já se přikláním k těm, kteří tento díl s názvem "PŘÍZRAČNÁ NEVĚSTA" hodnotí kladně. Za mě to mělo vše, co jsem očekávala. Kostýmy byly perfektní, hlášky také, nechyběla akce, drogy a Sherlockovi housle. Co víc si od toho přát.


Jaký je váš názor na tento speciální díl? Líbil se vám?

4 komentáře:

  1. Líbilo se mi to moc, žádná nuda, mělo to spád, mnoho nových prvků v ději a kostýmy perfektní!Prostě nová podoba SH.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mohu jenom souhlasit. Byla jsem z toho nadšená! :)

      Vymazat
  2. Súlasím so všetkým, fucking miss Moriarty. Ale aj Sherlocka a Dr.Watsona. Inak poviem k tomuto dieli len toľko, že sme sa nič nedozvedeli, Moffat vydal diel s Gatissom len preto, aby sa nepovedalo, že je taká dlhá pauza. Videli sme Sherlocka len "snívať" a prejsť z lietadlá do auta, nič viac. Trošku som viac chcela Moriartyho, lebo nikdy viac som villaina tak nemilovala jak jeho:) Toť môj názor :)

    OdpovědětVymazat
  3. Zatím jsem neviděla, ale už hodně lidí se mě na to snažilo nalákat a i tvůj článek působí opravdu dobře, takže si ho asi pustím. :)

    OdpovědětVymazat

Velice děkuji za každý komentář. Vždyť sami víte, že potěší. :)